Inapoi

IDENTIFICARE

           Aţi intrat în posesia unei monede vechi şi doriţi să aflaţi mai multe despre ea ? Cine a emis-o, în ce perioadă , referinţe la piese asemănătoare? Vă puteţi adresa cu încredere la adresa de e-mail numismatica_antica@yahoo.com ataşând imagini cu moneda ori monedele în cauză  în vederea ientificarii lor. Nu percepem comisioane sau tarife pentru identificare. O facem din pasiune pentru numismatică , şi ne bucurăm când putem fi de folos şi satisfacem curiozitatea solicitanţilor.

           În momentul când trimiteţi o monedă pe e-mail spre identificare vă rugăm să menţionaţi orice informaţii posibile pe care le consideraţi dumneavoastra ca fiind de ajutor în identificarea mai facilă a monedei. Informaţii de mare preţ sunt  greutatea ( fie ea si estimata, ori cantarita prin vreo metoda sau alta, sau prin simpla comparaţie cu monede aflate în circulaţie), diametrul (măsurat cu un liniar), culoarea metalului , eventual sursa de achiziţie a monedei. De multe ori, sursa denotă informatii despre autenticitate, ori zona descoperirii monedei.

            Ne vom strădui să vă răspundem într-un timp cât mai scurt posibil, cu informaţii cât mai complete. Subliniem că identificarea se face gratuit, aşadar vă rugăm să aveţi înţelegere pentru eventualele întârzieri în răspuns . Ele nu sunt din rea credinţă , ci se datorează problemelor cotidiene care ne mai aduc cu picioarele pe pământ din tărâmul numismaticii antice. Selectiv, cu acordul proprietarilor vom expune anumite identificări mai interesante în conţinutul paginii de mai jos.

 

IDENTIFICARE:
Commodus, denar, 177-180 d.Hr.
Avers: L COMMODVS AVG, bust laureat şi drapat al lui Commodus spre dreapta;
Revers: COS P P, Virtus in picioare spre stânga, cu coif crestat, ţinând o Victorie şi o suliţă inversată.
Referinţe la catalog: RIC 652[aurelius], RSC 63.
IDENTIFICARE:
Denar roman republican ,monetar L. FLAMINIUS CILO, 109-108 i.Hr.
Avers: cap al Romei purtând coif spre dreapta; X inainte;
Revers: Victorie în bigă spre dreapta. În exergă legenda L. FLAMINI CILO
Referinţe: Crawford 302/1; Sydenham 540
Moneda este proprietate a domnului Grebeni.

Lot 5 monede romane : doi follisi Constantius al II-lea, tetrassarion Histria Gordian si Tranquillina, as Hadrian, as Tiberius.

Vedeţi identificarea aici.

IDENTIFICARE:

As roman imperial emis de Caracalla,  Augustus împreună cu Septimius Severus în anul 209 d. Hr. Monetăria Roma.
Avers : ANTONINVS - PIVS AVG , cap laureat al lui Caracalla spre dreapta.
Revers : PONTIF TR P XIII COS III/ S|C Victoria în picioare spre dreapa, punând piciorul stang pe o cască şi ţinând un stil în mâna dreaptă cu care scrie pe un scut atârnat de un palmier.
Ref erinţe: Cohen 467,  RIC 448 b , BMC/RE 175.

Multumim membrilor www.forumancientcoins.com pentru sprijinul acordat la idenficarea piesei.
 

IDENTIFICARE:
Megara. Aproximativ 275-250 BC. Ć Dichalkon .
Avers: Provă de coarbie spre stanga. Revers: Altar tripod flancat de doi delfini.
Referinte: SNG Copenhagen 474.
Identificare solicitată de dl. Grigore Veres.

 

Se pare ca este o medalie, avand pe avers bustul capeteniei hunilor Attila, iar pe avers este lizibila legenda AQVILEIA, numele orasului pe care Attila il distruge in secolul al V-lea. Daca are cineva informatii despre asemnea piesa va rugam scrieti la adresa e mail de mai sus. 

   IDENTIFICATĂ .Vedeţi răspunsul

 

Sesterţ Faustina a II-a. După cum se observă în imagine, are practicate două incizii, în formă de "V". Inciziile sunt cu sguranţă antice (încă mai conţin cruste de pământ). Oare cu ce scop să se fi făcut aceste tăieturi? Nu par făcute întâmplător, pentru încercarea materialului. O variantă a r fi să fi să fie o contramarcă manuală a Legiunii a V-a Macedonica , legiune ce se ştie că s-a aflat pe teritoriul ţării noastre. Pentru a vedea un alt exemplu de contramarcă  legionară executată manual , dati click aici.

Diametru: 19,5 mm  ; material:  bronz   .   Seamană foarte bine cu diviziunile de litra emise în Republica romană. Pe Av. e rprezentat un cap cu coif (similar cu al lui Marte). Pe Rv. un cal galopând spre dreapta. Dedesubt, o măciucă ( peşte?) .Sub măciucă se observă o urmă de literă, dar indescifrailă. Ar mai putea fi un bronz macedonean bătut de unul din diadohi (posibil Lisimah), sau o monedă  colonială romană.

 IDENTIFICATĂ . Click aici pentru raspuns

I DE N T I F I C A R E: 

Imperiul Otoman ,piesa de  2 Zolota (60 parale) emisa la Kostantiniye pentru sultanul  Abdulhamid I in anul 11 de domnie (1784/1785)   . Diam.: 42 mm.

Adresăm mulţumiri pentru identificarea piesei d-lui Aurel Vâlcu, Bucuresti.

IDENTIFICARE: Constantin cel Mare, follis , 327 d.Hr.

Avers: CONSTANTINVS MAX AVG, bust laureat al imparatului spre dr. ;

Revers: LIBERTAS PVBLICA, Victoria in picioare spre stnaga stand pe o galera,tinand cununi in ambele maini ; in exerga, sigla monetariei Constantinopol: CONS.

 

Inapoi