Medalie comemorativă, oraşul Aquileia

Această descriere a fost găsită într-un catalog de licitaţie german :
 
 AUSLAND ITALIEN 
Aquileia 
No: 957
Schätzpreis/Estimation DM 300
d=50 mm
Bronzegußmedaille o. J. (17. Jhdt.) auf den Hunnenkönig Attila. · ATTILA · - · REX · , Brustbild als Faun rechts. Rs: · AQVILEIA · , Stadtansicht. Vgl. Voltolina 374, vgl. Huszar II / 5. 46,67 g, Dm: 49 mm.

Deci, este vorba despre o medalie emisă de oraşul Aquileia, comemorând diastrugerea oraşului de către hunii conduşi de Attila în secolul al V-lea. Piesa era turnată din bronz, vea  diametrul de aproximativ 50 mm şi cântărea46,67 g.  Pe avers este reprezentat bustul lui Attila spre dreapta, flancat de legenda ATTILA -  REX . Reversul conţine o imagine a oraşului Aquileia, iar în partea superioară legeda AQUILEIA . Datarea este aproximativă , în acest catalog  fiind estimată cam prin secolul al XVII-lea.  Menţionăm că piesa a mai fost găsită pe internet la adresa:
http://www.istrianet.org/istria/history/huns-goths/attila2-ita.htm
în cadrul uni articol ce prezintă evenimntele istorice de care se leagă medalia. Ei, pe acest site se precizează că numismaţii şi istoricii se contrazic, şi nu au ajuns la o concluzie unitară în privinţa datării piesei. Tirajul medaliei este o enigmă în continuare.
 

 

  înapoi la sectiunea IDENTIFICARE

 

înapoi la pagina principală