inapoi la sectiunea de articole

  Poveștile copilăriei - partea I

                                                                                                                                                                                              BogdanCacuci[1]

Călătoria numismatică mi-a adus din întâmplare în atenție o bancnotă deosebită. Doresc s-o prezint cititorilor întrucât ne spune o frumoasă poveste pentru copii, și pentru oameni mari în același timp.

bancnota 50 franci 1997

Figura 1 –bancnota franceză de 50 franci 1997

            Reversul bancnotei ne prezintă chipul lui Antoine de Saint-Exupery (1900-1944) eseist, romancier, reporter și aviator francez împreună cu avionul său. În fundal, se află harta lumii ,pe care este reprezentat un traseu , probabil cel de la Paris spre Saigon, zbor încercat de Saint-Exupery în 1935 în încercarea de a doborî recordul de viteză pe acea rută.Acel zbor s-a încheiat prematur pentru Exupery și copilotul său, printr-o prăbușire în deșertul Sahara .Au fost găsiți de un beduin peste patru zile, la limita supraviețuirii. Pe aceeași față a bancnotei îl regăsim pe Micul Prinț stând pe un asteroid, personajul unei povești excepționale care i-a adus celebritatea mondială lui Saint-Exupery. Sus în stânga se află desenul făcut de Micul Prinț în poveste.

print 2

Figura 2 -Desenul Micului Prinț- Un șarpe boa înghițind un elefant

            Aversul bancnotei îl prezintă din nou pe Micul Prinț având deasupra steaua sa. În plan central se află avionul prăbușit în deșert, un fapt real din viața autorului ,dar și  un episod regăsit în povesea Micul Prinț. Sus în dreapta roza vânturilor și anul emisiunii, 1997. Jos  în dreapta semnăturile secretarului general, controlorului general și casierului general , precum și textul penalității.

            Micul prinț ne oferă o lecție de viață foarte bună: cei mici nu înțelege lumea adulților pentru că aceștia sunt ciudați și confuzi și petrec prea mult timp ocupându-se cu reguli, cifre și imagini. Urmărind aventurile Micului prinț de-a lungul poveștii și privind printre rânduri, vom putea înțelege o sumedenie de idei folositoare, și sfaturi care îi învață pe copii să devină oameni mari, dar și pe aceștia din urmă să devină mai buni. Iată în continuare câteva idei sintetizate din aventurile poveștii:

Priveşte dincolo de suprafaţă (Interpretarea desenului din Figura 2  arată superficialitatea adulților, care vedeau în el doar o pălărie. Spre deosebire de cea a copilului care vedea un șarpe boa înghițind un elefant.)

Nu îţi ascunde adevăratele sentimente; vei pierde tot ce este important ( atunci când Micul prinț anunță că va pleca să exploreze planete noi, floarea sa pretinde că se va descurca și singură, ascunzându-și fragilitatea, sensibilitatea)

Judecă-te pe tine înainte de a-i judeca pe alţii (De la regele de pe prima planeta Micul prinț învață căDoar judecând propriile noastre persoane putem deveni oameni.”)

Să nu râvneşti admiraţia celorlalţi (Vanitosul de pe a doua planetă îi expune o altă idee importantă : Dar trăind pentru lauda altora, încetezi să mai trăieşti pentru tine, iar trăind doar pentru tine, nu îi mai iubeşti pe cei din jurul tău.

Să bei ca să uiţi este un viciu al celor slabi  (Bețivul de –e a treia planetă îl contrariază pe Micul Prinț că își pierde vremea cu băutura, când ar putea de exemplu să picteze flori. Adulților le reamintește tristețea acelei existențe.

Nu fi prea serios cu tine însuţi (Omul de afaceri care numără stelele galaxiei sale este prea serios, monoton, singuratic, nu mai apreciază frumusețea stelelor care îi aparțin)

Nu uita să te bucuri de viaţă ( Loialiatea lampagiului cu care acesta stinge și aprinde lampa îl privează de odihnă și de bucuria și frumusețile vieții)

Urmează-ţi instinctul şi explorează ( De la geograful care refuză să își exploreze propria lume ,fiind preocupat cu cercetarea ținuturilor îndepărtate Micul prinț învață că din dorința de a explora locuri îndepărtate nu ajungi nicăieri.)

Încrede-te în caractere neobişnuite – s-ar putea să ai ce învǎţa

Micul Print si vulpea

Figura 3   Micul prinț și vulpea

De la vulpe Micul prinț învață următoarele:

– „Unii văd cu adevărat doar cu inima. Ochii nu văd esenţialul”.

– „Timpul pe care îl petreci cu trandafirul tău îl face să fie atât de important”.

– ”Devii responsabil pentru ceea ce ai îmblânzit”.

Ai grijă de lucrurile tale, căci nu pot fi înlocuite  (în mijlocul unei grădini cu trandafiri asemănători, Micul prinț își dă seama ca nu ar da trandafirul său pe care el l-a udat pe nici unul dintre aceștia. Trandafirul său e de neînlocuit )

Uneori trebuie să îi laşi pe cei pe care îi iubeşti să zboare liberi

Înainte să plece, Micul prinţ îi spune pilotului: „Pe una dintre stele voi locui, pe una voi râde, şi toate stelele vor părea că râd atunci când te vei uita pe cerul înstelat”. Uneori trebuie să-i laşi pe oameni să plece, căci păstrându-i, îi vei amăgi. Dar lăsându-i liberi poate fi cea mai adevăratǎ dovadă de iubire.

O viață printre rânduri: Antoine de Saint-Exupéry

Figura 4 -Antoine de Saint Exupery la bordul avionului său [2]

 
                Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, viconte de Saint-Exupéry s-a născut pe 29 iunie 1900, la Lyon, într-o familie aristocratică. Scriitorul este al treilea dintre cei cinci copii din familia sa. Din nefericire, a rămas orfan de tată când Antoine încă nu împlinise patru ani Antoine a mers la mai multe școli catolice, iar după declanșarea primului război mondial a fost trimis la studii în Elveția. S-a întors în Franța în 1917  s-a decis să studieze arhitectura la Școala de Arte Frumoase. Experiența a durat puțin peste un an, iar apoi scriitorul s-a întreținut din slujbe variate. În 1921, și-a început stagiul militar ca simplu soldat, la un regiment de cavalerie ușoară și tot atunci a început să ia lecții de pilotaj. Anul următor se afla deja în rândul Forțelor aeriene franceze, iar primul zbor ca pilot brevetat îl va face la Casablanca. În acel an, Antoine de Saint-Exupéry are și primul accident aviatic, în urma căruia suferă o fractură de craniu . În 1924, Saint-Exupéry este pilot responsabil cu serviciile poştale, acoperind rute din Franța, Spania și nordul Africii. Câțiva ani mai târziu, îl aflăm responsabil de un mic aerodrom din. Între îndatoririle lui Saint-Exupéry cât timp s-a aflat la conducerea aerodromului din Sahara s-a numărat și recuperarea piloților căzuți în deșert și ajunși ostatici ai triburilor băștinașe. Misiunea, care implica negocieri dure, era extrem de periculoasă, iar pentru curajul de care a dat dovadă, Saint-Exupéry a fost recompensat cu Legiunea de Onoare acordată de guvernul francez. În 1931  Saint-Exupéry se căsătorește cu scriitoarea Consuelo Suncin .  În 1935, scriitorul acceptă  o provocare de a depăși recordul de viteză pe ruta Paris –Saigon. Se prăbușește cu avionul în deșertul Sahara, împreună cu copilotul său Andre Prevot. Au fost găsiți de un beduin peste patru zile, deshidratați, halucinând. În cel de-al doilea război mondial era pilot de recunoaștere, până la ocupația germană, care l-a obligat să părăsească Franța. S-a mutat la New York unde a militat pentru intervenția SUA în conflict. Aici a scris Micul Prinț. În 1943 se întoarce în Franța și zboară din nou. Pe 31 iulie 1944 în timpul unei misiuni aeriene de recunoaștere în zona Corsicii Antoine de Saint-Exupery dispare în misiune, cel mai probabil prăbușindu-se în Marea Mediterană/ Abia în 1998 un pescara găsit brățara sa de identificare pe lângă Marseile, iar în 2000 un scafandru i-a găsit și resturile avionului prăbușit în Mediterana.

Printre operele sale literare amintim: nuvela Aviatorul (1922), romanul Curierul de Sud (1929) , romanul Zbor de Noapte (1931)[3] ,romanul Pământul oamenilor (1939),       romanul Pilot de război (1942), Povestea Micul Prinț (1943) .Notițele sale ,precum și anumite scrisori au fost publicate postum.

 

 _________________________________________________________________________________________________________________________

 

Bibliografie:

https://jurnalspiritual.eu/micul-print-si-lectiile-sale-pentru-viata/

http://www.miculprint.eu/PovesteaMiculPrint.aspx

https://bibliotecapemobil.ro/content/scoala/pdf/Micul%20print%20-%20Saint-Exupery.pdf

http://www.carteadelaora5.ro/o-viata-printre-randuri-antoine-de-saint-exupery/

https://www.descopera.ro/cultura/9812905-antoine-de-saint-exupery-eroul-aviator-si-micul-print

https://ro.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry

 

 

 



[1] Bogdan_cacuci@yahoo.com

[2] http://www.carteadelaora5.ro/o-viata-printre-randuri-antoine-de-saint-exupery/

[3] Romanul Zbor de noapte beneficiază și de o ecranizare  - Night Flight (1933) având în rolurile principale pe John Barrymore,Helen Hayes, Clark Gable



inapoi la sectiunea de articole