inapoi la sectiunea de articole

 

                                                                           Pe urmele basileilor bizantini


                                                                                                                                                                                                        Bogdan Cacuci

Cu ocazia ultimelei călătorii spre Grecia din concediul estival am intrat în posesia unei bancnote deosebit de interesante. Am primit-o rest din întâmplare în Macedonia, la un punct de plată pe autostradă , ca mărunțiș în urma plății cu o bancnotă de 10 Euro. Este vorba de bancnota de 50 denari macedoneni din 2007. Spre plăcuta mea surpriză, pe bancnotă sunt reprezentate două motive interesante.  Pe revers, Arhangelul Gavriil, de pe o frescă din Skopje, iar pe revers o monedă bizantină , un follis al împăratului Iustin al II-lea încadrată de porticul bisericii Sfântul Pantelimon din Skopje . În pofida valorii sale de schimb mici , am remarcat-o de la bun început datorită faptului că nu mai întâlnisem icoane religioase pe bancnote, cu atât mai puțin reprezentări numismatice.

bancnota 50 denari 2007 Republica Macedonia

Figura 1-bancnota de 50 denari 2007 Republica Macedonia

Arhanghelul Gavriil (=ebraică , Dumnezeu este puterea mea)  este mesagerul lui Dumnezeu,cel de-al doilea în rang dintre arhangheli. El i se arată lui Daniel și îl anunță despre întoarcerea evreilor din captivitarea babiloniană, apoi îi dezvăluie viitorul națiunilor. Tot el a fost îngerul pedepsei divine ce s-a abătut asupra cetăților Sodoma și Gomora . Îl întâlnim apoi tot în Biblie, când îl anunță pe preotul  Zaharia că soția sa Elisabeta îi va  naște la bătrânețe un fiu, pe  Ioan Botezătorul. Tot Gavriil îi dă Fecioarei Maria  Buna Vestire despre nașterea Mântuitorului. Mai târziu, profetul Mahomed afirmă că Arhanghelul Gavriil (în arabă Djibril) i-ar fi apărut în vis și i-a dictat Coranul vers cu vers. Tradiția islamică îl consideră spiritul divin al adevărului. Icoana de pe bancnota de 50 denari macedoneni este reprezentată pe biserica Sfântul Gheorghe din Kurbinovo, datând din secolul XII.

                Iustin al II-lea supranumit și Curopalatul, succesorul lui Iustinian la tronul Imperiului Bizantin. Era căsătorit cu Sofia, nepoata Teodorei. A încetat plata subsidiilor către vecini, genrân conflicte cu aceștia la granițe. A pierdut două treimi din Italia în 568 d.Hr în urma invaziei lombarzilor. Apoi, a pierdut Siria în favoarea perșilor în 572 d.Hr . Atins de o demență progresovă, a fost obligat să-l adopte drept succesor pe Tiberius, lăsând conducerea efectivă a imperiului în mâinile Sofiei.

Follis bizantin Iustin al II-lea 569-570 d.Hr

              Figura 2 -Follis bizantin Iustin al II-lea 569-570 d.r  [1]

                Follisul bizantin era o monedă de bonz, valorând 40 numii, și a fost reintrodus în sistemul monetar de Anastasius în urma reformei sale monetare din anul 498 d.Hr.  Moneda noastră, bătută sub Iustin al II-lea are reprezentată pe revers numeralul grecesc M, semnificând valoarea de 40 numii, în stânga ANNO (adică anul de domnie) , în dreapta valoarea anului de domnie semnificat prin litera G, deasupra o cruce, sub litera M sigla A ,adica primul atelier al monetăriei Nikomedia (notată prin NIKO în exerga monedei). Pe avers îi regăsim pe Iustin al II-lea cu soția sa Sofia, așezați alături, din față purtând straie și accesorii imperiale. De jur împrejur, legenda D N (=Dominus Noster) IUSTINUS  PP AV (=Perpetuus Augustus). Pe bancnotă  regăsim doar reversul follisului, fără crucea din partea de sus. , probabil o variantă a acestui tip monetar.

                Prin aceste motive Republica Macedonia invocă descendența din fostul Imperiu Bizantin, precum și religia sa predominant ortodoxă.

__________________________
  [1]Sursa imaginii: https://www.numiscorner.com/products/justin-ii-565-578-follis-nicomedia-au50-53-copper-sear-369-14-37

inapoi la sectiunea de articole